csináljátok ezt :) ez nem tartozik ugyan szervesen a könnyen-gyorsan kihívás égisze alá, de muszáj volt feltennem (remélem így jó a muszáj, mindenhogy hülyén néz ki) mert ez valami olyan ami megér, ha nem is egy misét de egy posztot mindenképpen :) A megmaradt dolgoknak egy olyan felhasználási módja ez, amit azok, akik élnek-halnak az omlós tésztákért, sosem fognak tudni elégszer elkészíteni :) Ráadásul annyiban azért igaz a könnyen-gyorsan, hogy így karácsony közeledtével minden hozzávaló rendelkezésre áll. Ha mindenkinek van egy nyugodt fél órája - nektek és a tésztának is, akkor pedig minden klappolni fog. A recept megintcsak rám jellemző módon olyan, amiben az arányok és a hozzávalók majdhogynem szabadon változtathatóak. Nekem volt itthon egy zacsi diákcsemegém, 1 zacskó asztal szilvám, 1 zacskó datolyám mag nélküli, persze, és 1 zacskó sárgabarackom és egy marék dióm. Az arány úgy alakuljon, hogy kábé. 50 dkg legyen a vegyes aszalt gyümölcs és a magok összesen, és ebből 2/3-ad-1/3-ad arányban képviseltessék magukat a gyümölcsök.
Először apróra vágtam őket, azzal a bizonyos Jamie Oliver-féle íves késsel, mert azzal a leggyorsabb, de emiatt ne mondjatok le róla, ha nem áll rendelkezésre. Amikor ez készen van, akkor nagyon kevés vajra dobjatok rá 3 ek. mézet és mehetnek rá az aprított alkatrészek. 2 egész narancs levét nyomtjátok rá, cca. 1 dl legyen összesen. Forrjon fel. Én még megbolondítottam 1 dl Grand Marier likőrrel is, hogy az aszalt gyümölcsök szépen megszívják magukat. Azután hagytam kihűlni.
A csavar a történetben azon a ponton következik be, amikor a tésztát készítitek. A sima omlós tészta arányai:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 12 dkg hideg, felkockázott vaj
- 2 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 2 egész narancs lereszelt héja
A lisztet és a porcukrot összeszitáltam, elmorzsoltam a vajjal, hozzáadtam a két sárgáját és a csipet sót és végül hozzáreszeltem a két narancs héját, gyorsan összegyúrtam és folpackba csomagolva betettem a hűtőbe, eredetileg fél órára, de este bealudtam egy filmen így végül reggel lett belőle :) Addigra tutira lehűlt a töltelék. A narancshéjától pedig ütős, durván zamatos, karácsonyi íze lesz :)
A sütőt 190 fokra előmelegítettem. A tésztát kinyújtottam egy kb. 20*30cm-es téglaplap formára, nagyjából 2*3mm vastag, jól belisztezett tésztáról beszélünk, aminek a közepére halomoztam a kihűlt tölteléket, és először a két rövidebb végét hajtottam be, aztán pedig az oldalait. A két sárgájából megmaradt fehérjével rögzítettem egymásra a két réteget, aztán a maradékból a rend kevéért kicsi csillagokat szaggattam, megszórtam barnacukorral és sütőben 30-35 perc alatt készre sütöttem. Tökéletes bejglihelyettesítő, de nem akarok senkit eltántorítani. Grand Marnier helyett szemrebbenés nélkül használtam volna Tokaji Aszút ha az lett volna itthon, csak még a végére ennyit tennék hozzá :)