_őszintén szólva, én, aki most is éppen ezt falatozom, egyrészt nem tudom rávenni magam, hogy abbahagyjam, másrészt úgy érzem, hogy még soha életemben nem kóstoltam ilyen tökéletes ízkombinációban fagylaltot_olyan vagyok, mint az egyszeri leány aki a városba érkezett, ma délután kitárult a fagyinagyvilág, és innen nincs visszaút, lehetetlen, hogy ezek után megkóstoljak egy simple puncsfagyit_:)_mondjuk ezt eddig sem (t)ettem, de most aztán végképp kimarad_mert ez a fagyi itt fent a képen, ízvilág és tálalhatóság tekintetében egészen durván feszegeti még a fagyinagyvilág határait is_DE_jó hírem van: ez a gombócnyi mámor elkészíthető kezdő és haladó változatban is és én mindkettőt rendelkezésre fogom bocsájtani_a kérdés tehát csak az, hogy ki számít haladónak_hát az aki elég elvetemült, hogy az alapfagyit maga készítse el_én megtettem, mert megköveteli tőlem a haza, ha már írok róla néhány sort_de közben kipróbáltam a kezdő változatot is, mert a híresztelésekkel ellentétben nem vagyok mindig elvetemült_:)_elsőre, csak próbaképpen, kis adagban, csak hogy a bakancslistán ki lehessen pipálni a feketeszezámos vaníliafagyit friss fügével.
_tehát a kezdő változat:_
_végy egy doboz jó minőségű vaníliafagyit_én az Aldiban szoktam, (2,5 literes Grandessa nevűt) tényleg finom, a rend kedvéért még a kis vaníliamagok is kikacsintanak belőle, de aki még ettől is messzebb akar elrugaszkodni, az vegyen Haagen Dazs-t vagy éppen Ben&Jerry-t a Culinarisban_
_végy egy kávédarálót_ha az nincs, akkor legalább egy mozsarat_és daráld le vagy törd darabosra a 20 dkg feketeszezámmagot_
_végy egy serpenyőt_és a szezámmagot ezután pirítsd meg, addig, amíg nem érzed a jellegzetes diós illatát_
_ezalatt a jó minőségű vaníliafagyid valószínűleg puhára olvadt_én a 2,5 literes fagyinak nagyjából a negyedét használtam fel ehhez a mennyiséghez, mert tartottam tőle, hogy ha nem lesz sikeres a végeredmény, akkor hajíthatom ki a kukába_az aldis változat amúgy eleve nagyon lágy textúrájú, abban egyből bele tudod keverni_
_adj hozzá 2 ek. szezámolajat is és egy habverővel keverd el benne az egészet_
_sétálj ki a kertbe, vagy az utcára és szakíts le néhány értett fügét, szépen negyedeld fel és minden pohár tetejére ültess rá egyet_
_a haladó változathoz a jólbevált saját vaníliafagyireceptemet választottam, mert nincs fagyigépem és így macerásabb azért a történet_
_hozzávalók:_
3 dl tej
3 db tojássárgája
150g sűrített tej
5 dl habtejszín
10 dkg barnacukor (ettől még szebb színe lesz)
2 rúd felhasított vaníliarúd
_kis lángon felteszem a tejjel összekevert sűrített tejet melegedni, és beledobom a vaníliarudakat_a tojássárgákat a cukorral sokáig keverem, hogy szép habos és krémes állaga legyen_amikor készen van, akkor az átszűrt meleg tejet folyamatos keverés mellett hozzáöntöm és félreteszem hűlni_a habtejszínt felverem és a krémbe forgatom_amikor ezzel megvagyok hozzáadom a fent említett összes többi hozzávalót, a szezámolajat, a pirított feketeszezámm-töretet_egy kismustrált fagyisdobozban teszem a mélyhűtőbe_2 óra múlva kezdem el a kevergetést, ami abból áll, hogy kiveszem, habverővel átkeverem, visszateszem_1 óra múlva megint ki, kever,vissza, és ezt így legalább 3x-4x eljátszom, de leginkább beruházok egy fagyikészítő gépre_:))
_akiknek ajánlom: gasztronómia iránt érdeklődő, vagy általában érdeklődő, nyitott, új ízek megismerésében jártas és érdekelt, extrafinom ízélményre vágyóknak, akik hajlandóak feláldozni az idejüket és sutba dobni a megszokottat, hogy egy igazán különleges dolgot megkóstoljanak_:)_kihagyhatatlan_!!