...ezzel a grillezett pisztránggal lett teljes tehát, ami mellé citromos-petrezselymes-római köményes fűszervaj és ház készítésű hardcore vodka dukál persze csak étvágygerjesztőnek, a menü utánra rosé-t tartogatok. A halas ételekkel alapvetően az a tapasztalaton, hogyha nem a pocsolyaízű fajtából valók, akkor nem szabad agyonfűszerezni. Ennek mentén semmi mást nem csináltam, mint szépen megmostam őket, beirdaltam, citromot tettem a hasukba, megszórtam speckó citromos borssal, ha ilyenetek éppen nincsen, akkor a sima mezei fehérbors és egy kis reszelt citromhéj tökéletesen helyettesíti ezt a fűszerkeveréket, mert a lényeg a citromhéjban található illóolajban van. A lényeg, ami nem maradhat el belőle az őrölt kömény vagy amit én pont egyel jobban szeretek, a római kömény. Kívülre só, bors és reszelt citromhéj került, kevés őrölt gyömbérrel. Alájuk vajat tettem és néhány szelet gyömbért és szekfűszeget, hogy az ízei belefőjenek. A sütőt 200 fokra állítottam, fólia alatt 15 percig sütöttem, utána pedig 200 fokon még kb. 10 percig grilleztem, de ezt mindenki döntse el szemre, mert nincs két egyforma sütő. Mindent egybevetve sütési idő nélkül az előkészítés 10 perc. E mellé fogom tálalni a zöldbabot és még egy dolgot, ami ma kimarad, de megpróbálom még karácsonyig pótolni, a tejszínes-parmezános-szerencsidiós polenta.
A fahéjas-gyömbéres vodka veszélyes üzem. Mivel én nem bírom a likőröket, a cukrot, mézet, mindennemű édesítésre alkalmas alkatrészt kihagytam belőle. Nagy, literes, jól zárható üvegbe, 0,7 dl vodka, 1 egész rúd fahéj, (én kettőt tettem de szerintem az sok) és annyi gyömbér, amennyit nem szégyelltek beleszeletelni az üvegbe. Utólag fontos infó, hogy vagy széles nyakú üveget válasszatok, vagy olyat, amit utána nem bántok kidobni, mert a leszűrés után visszamaradt dolgok kiszedhetetlenek belőle. Én kb. két hete a hűvös spájzban érlelem, néha kicsit felrázom, mára csodás borostyánszínű és rettentően szájon csap amikor belekóstolsz :)) Mondhatjuk nyugodtan rá, hogy karcos. Tökéletesen alkalmas arra, hogy étvágyat és helyet csináljon a gyomorban egy könnyű ebédhez :)
A fűszervajhoz vettem egy nagyon jó minőségű teavajat. Egy teljes 25 dekást használtam el. Kifejezetten sós változatot választottam. Hagytam szobahőmérsékleten megpuhulni és pontosan ugyanazokat a fűszereket tettem bele, amiket a halhoz is használtam. Egy hatalmas csokor petrezselyem került bele felaprítva, 1 tk. őrölt római kömény, 1 biocitrom reszelt héja és leve. Sütőpapír közepére tettem, ráhajtottam az egyik oldalt, hengerré formáltam, rá a másik oldal, becsavartam a végeket és negyed óra alatt a mélyhűtőben keményre fagyasztottam, hogy szépen lehessen vágni és a forró, grillezett halra rátéve szépen belecsordogáljon a bőre alá a kis bevágásokon keresztül.
Már csak a desszerten agyalok, mert ma csináltam egy sült almát marcipánnal és dióval, a tetején pedig limoncello-os mascarpone krémmel és eléggé feltette az i-re a pontot. Arról nem beszélve, hogy a 10 perces időkeretbe a sütési időt nem számítva simánlazán belefér...egy francia csokitortával versenyez egyébként a mézeskalács ízű vaníliapuding mellett :))
Jó készülődést!! :)