...mert nálunk biztos, hogy hal lesz a főfogás. Én most úgy gondolom pisztráng, de majd ma, a halpult előtt sasszézva eldöntöm. Az egyik köret biztosan ez lesz. A főcsapáson haladva, a 10-15 perces elkészítési időbe simán-lazán belefér. Mert amíg a zöldbab megfő, - nem agyon, hanem meg, maradjon szép zöld és tésztás analógiával élve al dente - ne pedig kísérteties halottzombizöld. Abból gondolom, hogy tökéletes lesz a pisztrángommal, mert annak a hasába vajat, citromkarikát, és friss fűszernövények közül kakukkfüvet és petrezselymet tennék és ezeknek egy része csókoltat minket a köretből is. A szép, hosszúkás zöldbabot a Lidl-ben vettem, mélyhűtve 300 g-os tasakokban lehet kapni a Deluxe termékek között. A próbához vettem egy zacsit, és mivel a karácsonyi menünél 3 felnőttel és 3 gyerekkel számolok, ezért vettem még pluszban 3-at.
A hozzávalók ezen kívül 1 zacsi 300g-os adag zöldbabhoz:
- 1 biocitrom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor újhagyma fehér része
- 2 ek. olívaolaj
- 2 ek. teavaj
- 3 ek. zsíros tejszín
- 100 g szeletelt mandula
- 1 nagy csokor petrezselyem
- só, bors
Fontos, hogy minden legyen előkészítve, felaprítva, kiporciózva, lereszelve, darálva, tehát kéznél. Így durván flottul lehet vele végezni :)
Az időkeretet az adja meg, hogy a zöldbabot max. 10 percig kell főzni, lobogó forró sós vízben úgy, hogy legyen mellette egy hideg vizes tál, amibe az idő lejárta után azonnal átteszed. Így nem fő tovább és szép élénkzöld marad a tálaláskor. Mialatt a zöldbab főtt, megpirítottam a mandulát és átöntöttem egy tálba. Ugyanabban a serpenyőben a vajat megolvasztottam, belereszeltem egy citrom héját, hozzáadtam a karikára vágott újhagymát, rádobtam a megpirított mandulat felét és a zöldbabot, az apróra vágott petrezselymet, sóztam, borsoztam, összeforgattam, tányérrra öntöttem. Szintén ugyanabban a serpenyőbe öntöttem az olívaolajat, belereszeltem a fokhagymát, ráöntöttem a tejszínt és a mandula másik felét. Slussz. Szerintem úgy lesz a legszebb, ha egy szép tál aljára terítem, ráfektettem a sült halakat és mellé tálalom a mandulás tejszínes szószt, illetve a másik 10 perces köretemet, a parmezános puliszkát, amit tegnap már lepróbáltam és most elképesztően jól sikerült. A titok annyi, hogy eddig mindig kukoricadarával próbálkoztam. Sosem tetszett igazán, sosem ízlett igazán. Most kukoricaliszttel csináltam, fent lesz mindenképpen, mert határozottan slágergyanús :) jó varázslást :)